Els orígens de la festa

La festa de Sant Joan és una festa tradicional celebrada durant els darrers segles i es creu que el seu orígen és de caire religiós, tot i que no es pot afirmar del tot aquesta hipòtesi.

Així es creu que la festa sorgí d'una confraria, on hi eren representats els quatre estaments de la població de l'època. Aquests estaments socials són els que avui es representen dins la Junta de Caixers.

L'historiador Oleo menciona un document de l'any 1456 referent a una comissió destinada a l'ermita de Sant Joan d'Artrutx (Sant Joan de Missa). Aquest escrit sembla demostrar la vericitat d'un orígen eclesiàstic.

Concretament es sap que l'any 1564 l'obreria estava formada per un obrer eclesiàstic, un obrer cavaller, dos obrers pagesos i un obrer menestral. Entre tots es repartien les feines de conservar l'ermita, recaptar almoïnes i administrar els béns. Més tard, s'agefiria el penoner, que seria qui duria el penó de la confraria.

Cada any per Sant Joan es celebrava un romiatge a l'ermita on hi assistien els obrers i les seves famílies i amics. L'obrer cavaller convidava als assistents a un refresc a casa seva i el mateix feia el capellà després de l'albada. De tornada, la Qualcada recorria Ciutadella.

Amb el pas dels anys les festes van adquirint força i altres elements que comencen a formar-ne part, com jocs d'habilitat de l'època i actes diversos fent-la única i tan particular.


 Més vídeos de la Festa

Santjoanweb.com utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació.