Gaudi dels sentits festius

Francesc Florit Nin

De sorpresa en sorpresa, els cors i les mirades són atents als estímuls dels sentits. La festa lliga en un feix estret els sentits i les sorpreses. Per mirar, per escoltar, per olorar, per tastar, per sentir a frec de pell i per gaudir-ne de tot plegat. Les festes, com els jocs, ens esperen per les cantonades dels anys a fi de trencar la línia contínua del temps i desconcertar-nos amb la seva vinguda, esperada i renovada alhora.

 La festa de Sant Joan de Ciutadella conserva l'estratègia de la congregació sense cap altra finalitat que la de la celebració gratuïta d'un temps fora del temps. És la festa més volguda perquè és la més acollidora i la més diversa. Tothom hi té cabuda i tothom pot participar-hi des de les formes més dinàmiques o només contemplatives. Un goig de festa que, com l'art, invita a la imaginació per viure un temps utòpic en el qual més enllà de la realitat es fa viva la possibilitat de la ficció i l'eixamplament de la creativitat. En el joc, en l'art i en la festa es donen les condicions per a la celebració d'una experiència estètica de la vitalitat.  

Arrelada i permanentment al dia, la festa de Sant Joan ens enorgulleix als ciutadellencs perquè és una festa admirada fora dels nostres límits d'illa. La nostra festa té el valor de l'ús espontani i popular de l'espai públic, de forma colorista i alegre. Perquè les festes de Sant Joan acompleixen la virtut d'atorgar sentit de pertinença a les persones amb una gran capacitat d'integrar la gent. La festa és la comunitat en la seva presentació més integrada, complexa i completa. La festa és festa per a tots, pels d'aquí i pels de fora, pels petits i pels grans. Si no fos així, no seria festa. La celebració de la festa de Sant Joan només té significat en tant que és una congregació -una gernació com es diu a Foc i Fum.

Ni que sigui tan sols per quatre dies, la festa de Sant Joan ens empeny a viure el present com no el sabem viure la resta de l'any. És un present ple, que no necessita ser omplert per ocupacions, ni és el temps d'espera cap a altres moments. L'experiència del present en la celebració ens agermana.

Festa dels sentits per compartir amb tothom un temps de creació retingut en un present suspès. Aquest és el fons de Sant Joan, per a mi. No malmetem aquest tresor. Que així sigui per sempre.

Comenta amb el teu Facebook

Santjoanweb.com utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació.